معرفی استاندارد PMBOK
(PMBOK) مخفف Project Management Body Of Knowledge است و در فارسی به گستره دانش مدیریت پروژه، پیکره دانش مدیریت پروژه یا به صورت سادهتر به دانش مدیریت پروژه ترجمه شده است. منظور از Body Of Knowledge مجموعهای جامع از اطلاعات و مهارتهاست که یک حرفه را شکل میدهند.
تاریخچه
PMBOK را موسسهای بینالمللی و غیر انتفاعی با نام موسسه مدیریت پروژه (PMI) تدوین کرده است. این استاندارد با تلاش گروه بسیار بزرگی از دستاندرکاران مدیریت پروژه گردآوری شده و مبنای تدوین آن نیز الگوهای موفق و تجربههای این اشخاص بوده است و نه تئوری محض.
اولین پیشنویس استاندارد در سال ۱۹۸۷ تهیه شد و نسخههای مختلف آن در سالهای بعد منتشر شدند. آخرین نسخه آن، یعنی نسخه ۴، در اواخر سال ۲۰۰۸ منتشر گردید.
محتوای استاندارد
استاندارد PMBOK ۴۲ فرآیند برای مدیریت پروژه معرفی میکند. ۴۲ نوع کاری که برای مدیریت هر نوع پروژهای کافی است. در PMBOK و اکثر استانداردهای دیگر، مدیریت پروژه از جنبههای تخصصی پروژه جدا میشوند، زیرا الگوی موفق این است که مدیر پروژه خود را درگیر مسایل تخصصی پروژه نکند. به خاطر این انتزاع، امکان شکل دادن به چهارچوبی کلی که برای هر نوع پروژه قابل استفاده باشد به وجود میآید.
برخی از فرآیندها اختیاری و اکثر آنها اجباری هستند. تیم مدیریت پروژه باید فرآیندهایی که برای پروژه لازم هستند را در ابتدای کار مشخص کند و تعیین کند که هرکدام از آن فرآیندها به چه ترتیب در پروژه اجرا خواهند شد. در PMBOK راهنماییهای زیادی در مورد هر فرآیند وجود دارد، ولی این راهنماییها برای عملیاتی ساختن آنها کافی نیست و به همین خاطر شکل دادن به یک سیستم مدیریت پروژه کامل نیاز به تجربه و دانشی تکمیلی دارد که انتظار میرود در تیم مدیریت پروژه وجود داشته باشد.
۴۲ فرآیند مدیریت پروژه PMBOKبه دو شکل دستهبندی میشوند تا درک آنها برای مخاطب سادهتر باشد. یک دستهبندی بر اساس گروههای فرآیندی و دستهبندی دیگر بر اساس حوزههای دانش است.
گروههای فرآیندی
گروههای فرآیندی، فرآیندهای PMBOK را بر اساس توالی مفهومی آنها دستهبندی میکنند. در PMBOK ۵ گروه فرآیندی وجود دارد:
گروه فرآیندی آغازش، که برخی کارهای اولیه که برای شروع پروژه لازم هستند را انجام میدهد.
- گروه فرآیندی برنامهریزی، که برنامهریزی پروژه را به عهده دارد.
- گروه فرآیندی اجرا، که اجرای برنامههای پروژه را به عهده دارد.
- گروه فرآیندی نظارت و کنترل، که مطابقت اجرا و برنامه را ارزیابی میکند.
- گروه فرآیندی خاتمه، که برخی کارهای پایانی پروژه را انجام میدهد.
پس از آغازش پروژه، برنامهریزی آغاز میشود. فقط بعد از اینکه برنامهریزی اولیه پایان یابد میتوان اجرای پروژه را شروع کرد. برنامهریزی پروژه همچنان به کار خود ادامه میدهد تا همراه با اجرای پروژه دایما برنامهها را بازنگری، اصلاح و تدقیق کند. گروه فرآیندی نظارت و کنترل همزمان با برنامهریزی و اجرا کار میکند و وظیفه اصلی آن ارزیابی مطابقت اجرا و برنامهریزی و پیشنهاد دادن اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه است. در نهایت پس از اینکه کارهای پروژه تمام شوند، تعدادی فرآیند برای خاتمه دادن به پروژه و تحویل رسمی آن انجام میشود.
اگر پروژه به چند فاز تقسیم شده باشد، تمام گروههای فرآیندی برای تک تک فازها تکرار میشوند.
هیچکدام از گروههای فرآیندی را نمیتوان حذف کرد.
حوزههای دانش
دومین دستهبندی فرآیندها بر اساس حوزههای دانش است. حوزههای دانش فرآیندها را بر اساس نوع مهاتی که نیاز دارند تقسیم میکنند.
حوزههای دانش PMBOK از این قرارند:
- حوزه دانش مدیریت یکپارچگی پروژه
- حوزه دانش مدیریت گستره پروژه
- حوزه دانش مدیریت زمان پروژه
- حوزه دانش مدیریت هزینه پروژه
- حوزه دانش مدیریت کیفیت پروژه
- حوزه دانش مدیریت منابع انسانی پروژه
- حوزه دانش مدیریت ارتباطات پروژه
- حوزه دانش مدیریت ریسک پروژه
- حوزه دانش مدیریت تدارکات پروژه
در هر حوزه یکی از موضوعات مدیریت پروژه مدیریت میشوند. به عنوان مثال در حوزه مدیریت زمان شیوه مدیریت زمان مشخص میشود (شیوه برنامهریزی، ارزیابی، گزارشدهی و ...)، برنامه زمانبندی تهیه میشود، وضعیت زمانی واقعی و برنامهریزی شده پروژه مقایسه میشوند، در صورت وجود انحراف اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه پیشنهاد میشوند و ...
منبع:www.khorramirad.com